Hartcoherentie: Leer Stress Beheersen met Bewuste Ademhaling

En herstel de verbinding tussen je lichaam en verstand

Juist en alert reageren in stresssituaties? Dat doe je door stressmanagement. Leer hoe je met hartcoherentie altijd de controle over je emoties behoudt.

Hartcoherentie is een eenvoudige ademhalingstechniek die je helpt om de teugels weer stevig in handen te nemen. Met deze wetenschappelijk onderbouwde methode creëer je een doelbewuste connectie tussen je brein en je hart. Ontdek hoe hartcoherentie werkt, waarom het effectief is en voor wie het geschikt is.

Een voorbeeld in de praktijk

Het zijn maar enkele situaties waarin je je hart voelt bonzen en je stressniveau voelt stijgen. Rustig blijven en je emoties onder controle houden is dan de boodschap. Want wanneer je emotioneel overstuur bent, heb je geen toegang meer tot de hersenfunctie die je communicatie regelt.

Het gevolg? Je reageert in stressmomenten: of niet, of overdreven of agressief.

Doe het nu !

Altijd helder denken

Met stressmanagement via hartcoherentie breng je jezelf met bewuste ademhaling- en denktechnieken tot rust. Zo vermijdt je dat je emoties te hoog oplopen. Je blijft in stresssituaties helder denken, alert reageren en communiceren. Kortom: je houdt grip op jezelf en de situatie.

Nu is het aan jou…

 • Neem een adempauze en adem 3 minuten
  • adem 5 sec in
  • en 5 sec uit
Probeer dit 3x per dag te doen en merk snel het verschil

Ontdek onze inspirerende filmpjes en kom tot rust.

Hieronder vind je onze unieke animaties om je in- en uitademingen aan te geven, en je kiest de duur van het filmpje. Bewust trager in- en uitademen kan een krachtige, kalmerende en vreugdevolle ervaring zijn.

Wanneer je maar wil:

Vlak voor een vergadering, een moeilijk gesprek, of achteraf, om terug wat rust te vinden, het hoofd helder te krijgen of terug de connectie met jezelf te maken. Deze video’s helpen jou terug op adem te komen. Volg het rimte en pas je adem aan aan het tempo dat je ziet.

Adempauze van 3 minuten ADEM 5 sec in en 5 sec uit

Adempauze van 3 minuten ADEM 4 sec in en 6 sec uit


4sec/2sec/6sec/2sec/
ADEM 5 sec in en 5 sec uit
ADEM 4 sec in en 6 sec uit

Wat is Hartcoherentie?

Eeuwenlang is diep ademhalen een integraal onderdeel van meditatiebeoefening. Het is recentelijk door iedereen overgenomen, van atleten van wereldklasse tot het Amerikaanse leger. Studies hebben aangetoond dat bewust ademen met regelmatige beoefening jouw angst, stress en depressie kan verminderen. Cognitieve voordelen zijn onder meer verbeterde focus, geheugen en besluitvorming. De uitdrukking ‘let op je ademhaling’ komt veel voor onder meditatiebeoefenaars en wordt geactualiseerd.

Hartcoherentie draait om het regelmatige interval tussen je hartslagen. Normaal gesproken klopt je hart soms wat sneller of trager, maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Je ademhaling speelt hierbij een cruciale rol. Door bewust te ademen, kun je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.

Gebruiksgemak

Hartcoherentie is eenvoudig toe te passen:

 1. Ademhalingsoefening: Adem zes keer in en uit per minuut. Inademing duurt vier seconden, uitademing zes seconden.
 2. Doe dit 3x per dag: Doe dit gedurende 5 à 10 minuten, drie maal daags.
 3. Gebruik de gratis apps: Er zijn verschillende gratis apps die je helpen bij de oefening. Deze helpen jou als een soort ademcoach om het juiste ritme te vinden en zo jezelf te ondersteunen.

Voordelen van Hartcoherentie

Hartcoherentie heeft talloze voordelen:

 • Minder vermoeidheid
 • Beter slapen
 • Sterker immuunsysteem
 • Beter humeur, je bent ‘ventraler’.
 • Meer focus en betere prestaties
 • effect op je bloeddruk
 • het helpt je om te gaan met fysieke pijn

Enkele minuten per dag, gericht ademen vermindert stress, verhoogt je immuunsysteem en verfrist je.

Wetenschappelijk Bewezen

De positieve effecten van hartcoherentie zijn wetenschappelijk bewezen. In buurlanden zoals Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt deze techniek al veelvuldig toegepast. Ook in België bieden we sedert ongeveer 20 jaar deze techniek aan binnen diverse werkcontexten.

Voor het te laat is

Hartcoherentie is een vorm van stressmanagement die je ook preventief kunt toepassen. Herken je een stressfactor of stresssituatie? Dan vermijd je met deze stressmanagementtechniek dat je hartslag onregelmatig wordt. Je blijft rustig en kalm. Kortom: dankzij hartcoherentie sta je nooit meer onder hoogspanning.

Die is:

gemakkelijk
in stressvolle situaties eenvoudig toepasbaar
snel en onmiddellijk efficiënt
voor iedereen geschikt

Meetbaar stressmanagement: Biofeedback

Bevind je je in een stresssituatie?

Dat brengt verschillende fysieke reacties teweeg in jouw lichaam, zoals hartritmeveranderingen. Die reacties zijn zichtbaar met biofeedbackapparatuur. Je ziet dus welk effect een bepaalde stressfactor op jou heeft. Anders gezegd: met biofeedback meet je je stressniveau. En meten is weten.

Je kunt met hartcoherentie dus snel ingrijpen en je fysieke reacties veranderen, wanneer je ziet dat je stressniveau stijgt.

Dankzij biofeedback zie je ook zwart op wit het effect van je ademhaling- en denktechnieken op jouw stress.

Wanneer doe je het:

Leer je deze technieken automatisch toepassen? Dan vind je altijd innerlijke rust en krijgt stress bij jou geen kans meer.

Doe je het ‘s avonds dan helpt het je om te slapen. Het bewust ademen verlaagt de irritatie van je zenuwstelsel en maakt ‘goedgevoel’-hormonen aan.

Gewoon vertragen van de adem is de eerste stap. Ga zeker niet meer lucht inademen. Ook al merk je niet direct effect, hou even vol. Je stresssysteem heeft wat tijd nodig om zich aan te passen. In het begin zal je er aan moeten denken om het te doen. Doe het 3x per dag en doe elke sessie minstens 3 minuten.

Doe het tijdens de ‘verloren momenten’: op de trein, voor je uit je auto stapt, wachtend op de lift, na het eten, op het toilet….
Wees wat creatief en maak het niet te speciaal. Pas het toe zodra je kan zodat het een automatisme wordt.

Wil je zelf ook hartcoherentie leren kennen, boek dan een afspraak

Wil je binnen je team aan de slag met hartcoherentie,

we werken op maat van je team en binnen je organisatie

En nu is het aan jou…

Vlak voor een vergadering, een moeilijk gesprek, of achteraf, om terug wat rust te vinden, het hoofd helder te krijgen of terug de connectie met jezelf te maken. Deze video’s helpen jou terug op adem te komen. Volg het ritme en pas je adem aan aan het tempo dat je ziet.

Hieronder vind je onze unieke animaties om zelf je in- en uitademing te coachen.

Adempauze van 5 minuten ADEM 5 sec in en 5 sec uit
Adempauze van 3 minuten ADEM 5 sec in en 5 sec uit
Adempauze van 3 minuten ADEM 4 sec in en 6 sec uit

TRE Zomerformule

De TRE®-opleiding combineren met je zomervakantie in Frankrijk?

Tijdens het jaar geen tijd om aan zelfzorg te doen? Kom TRE® ontdekken tijdens je vakantie in Frankrijk.

Of wil je de TRE®-methode aanleren voor gebruik binnen jouw professionele context? Na deze module kan je snel doorstromen naar de vervolgmodules

Meer info

Scroll naar boven